Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Καθαρισμοί φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων από τη Νομαρχία Πειραιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα από τη Νομαρχία Πειραιά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή και μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο οδικό δίκτυο που περιήλθε πρόσφατα στην αρμοδιότητά της και αφορά κεντρικές λεωφόρους που διασχίζουν και συνδέουν τους δήμους του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Περάματος.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα η Νομαρχία Πειραιά διέθεσε φέτος το ποσό των 400.000 € από ίδια έσοδά της, με στόχο καθαρισμούς φρεατίων και την κατασκευή μικρών τεχνικών έργων όπως κατασκευή νέων φρεατίων, αποκαταστάσεις βλαβών των αγωγών τους κλπ, καθώς η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για τη συντήρηση του οδικού δικτύου – που περιλαμβάνει και τον καθαρισμό των φρεατίων που βρίσκονται σε αυτό – ανέρχεται σε 1,5 εκ. € με το συνολικό κόστος σύμφωνα με την εκτίμηση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας να ανέρχεται στα 10 εκ. €.
Όπως επισημαίνεται σε έναν πρώτο απολογισμό που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών τα 2.100 φρεάτια υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Νομαρχίας, έχουν από τις αρχές του έτους καθαριστεί 3 με 4 φορές κατά μέσο όρο και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.
Για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας αξιοποιώντας τις πληροφορίες που διαθέτουν από την Πολιτική Προστασία μεριμνούν ώστε κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης, συνεργεία να είναι στις οδούς και να επιλύουν επί τόπου και κατά το δυνατόν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Οι τεχνικοί της Νομαρχίας Πειραιά αναφέρονται ωστόσο στην έκθεσή τους και στα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά ή και κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων που σε ορισμένα σημεία δεν έχουν ακόμη εκλείψει.
Όπως επισημαίνεται, αυτά οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως είναι η ανάγκη πύκνωσης του δικτύου των φρεατίων, η λάθος διατομή των υφιστάμενων συνδετήριων αγωγών, η απόφραξη του συνδετηρίων αγωγών των φρεατίων (αγωγοί που συνδέουν το φρεάτιο ομβρίων με τον κεντρικό συλλεκτήρα) για τα οποία η Νομαρχία Πειραιά δεν φέρει καμία ευθύνη καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που υπήρχε πριν οι δρόμοι αυτοί περιέλθουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας.
Ως ενδεικτική περίπτωση αναφέρεται το παράδειγμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μπουμπουλίνας και της Γρ. Λαμπράκη, στο Κερατσίνι όπου κατά την διάρκεια βροχόπτωσης- παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους οδηγούς και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις παρόδιες ιδιοκτησίες.
Το πρόβλημα παρότι είναι χρόνιο και γνωστό και στις Υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και στο Δήμο Κερατσινίου υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης λύσης καθώς δεν υπάρχουν για το τμήμα αυτό σχέδια για τους αγωγούς των ομβρίων. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μετά από διερευνητικές τομές στην περιοχή αντικατέστησε τρεις συνδετήριους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν καθώς ήταν σπασμένοι σε θέσεις που διασταυρώνονταν με άλλα δίκτυα κοινής ωφελείας. Μετά από αυτή την παρέμβαση της Νομαρχίας, στις δύο τελευταίες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκε βελτίωση στη ροή των ομβρίων υδάτων σε σημεία που εμφανιζόταν κατά κανόνα πλημμύρα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος και για την καλύτερη δυνατή συντήρηση του οδικού δικτύου, η Νομαρχία Πειραιά έχει υποβάλλει πρόταση στο ΕΣΠΑ 2007-2013 για την ένταξη ενός ολοκληρωμένου γεω-πληροφοριακού συστήματος Παρακολούθησης, Διαχείρισης και Συντήρησης του συνόλου του οδικού δικτύου που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της.
Το σύστημα θα επιτρέπει μεταξύ άλλων την παρουσίαση συνόλου του οδικού δικτύου ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά σε ψηφιακή μορφή μέσα από Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών καθώς και των βασικών χαρακτηριστικών του. Στον ψηφιακό αυτό χάρτη θα φαίνονται και όλες οι άλλες βασικές χαρτογραφικές πληροφορίες, όπως το λοιπό οδικό δίκτυο, οι αστικές και βιομηχανικές περιοχές και άλλα γεωφυσικά χαρακτηριστικά, σιδηροδρομικά και λοιπά οδικά δίκτυα κλπ.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ανακατανομή της αρμοδιότητας του οδικού δικτύου έγινε κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος καθώς δεν μεταφέρθηκαν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις οι αναγκαίοι πόροι, λόγο για τον οποίο έχουμε άλλωστε προσφύγει στο ΣτΕ, στη Νομαρχία Πειραιά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν τους συμπολίτες μας. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με αίσθημα περιορισμένης ευθύνης διαθέσαμε μάλιστα για τον σκοπό αυτό από τα ίδια έσοδά μας 400.000 € και οι αρμόδιες υπηρεσίες μας σε συνδυασμό με την ενημέρωση που δέχονται από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσεως, έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Γιατί για μας η προστασία της ποιότητας ζωής του πολίτη αποτελεί μέλημα πρωταρχικό που επιβεβαιώνουμε όχι στα λόγια αλλά με την καθημερινή μας πολιτική πρακτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου