Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

«ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Τον αναπτυξιακό ρόλο της πράσινης οικονομίας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα με τίτλο «Παγκόσμια Κρίση και Πράσινη Οικονομία». Την ημερίδα διοργάνωσε σήμερα στην Πάτρα η Νομαρχία Αχαΐας, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Μπεκίρη,του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, του Νομάρχη Αχαΐας, του Δημάρχου Πατρέων, βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.
Στην ομιλία του, ο κ. Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ των άλλων: «Σήμερα, ημέρα κατά την οποία τιμάται παγκοσμίως η “Ώρα της Γης”, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ο υψηλός βαθμός συμμετοχής των φορέων και των πολιτών σε πράξεις οικολογικού προσανατολισμού, όπως η εκδήλωση αυτή της Νομαρχίας Αχαΐας. Κάθε κρίση περιέχει σημαντικές ευκαιρίες και μια τέτοια ευκαιρία αντιπροσωπεύει ο συνδυασμός οικολογίας και οικονομίας στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, στην οποία το περιβάλλον μετατρέπεται από απλή παράμετρο σε κύριο άξονα της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Το γεγονός αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όταν κάθε τόνος χαρτιού που ανακυκλώνουμε αντιστοιχεί σε 17 δέντρα, 32.000 λίτρα νερού, δυο βαρέλια πετρελαίου ή ηλεκτρικό ρεύμα πέντε μηνών για ένα σπίτι και όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας περίπου η μισή έκταση είναι προστατευμένη περιοχή δάσους ή Natura καλύπτει μόνο το 11% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια, όχι μόνο από περιβαλλοντικής άποψης, αλλά και από καθαρά οικονομικής. Για παράδειγμα, όπως εκτιμά η Κομισιόν, αν το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξηθεί σε 22% ως το 2010, θα δημιουργηθούν περίπου 500.000 νέες θέσεις εργασίες.
Βασική όμως προϋπόθεση για μια Πράσινη Οικονομία, όπως και για κάθε μεγάλο στόχο που θέτουμε, είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η αλλαγή της στάσης καθενός από εμάς απέναντι στο περιβάλλον και απέναντι στις αυριανές γενιές. Η στροφή της ανάπτυξης προς την πράσινη οικονομία μπορεί όχι μόνο να επιταχύνει την έξοδό μας από τη σημερινή παγκόσμια κρίση, αλλά και να θέσει στέρεα θεμέλια μεσομακροπρόθεσμης ανάπτυξης για τη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου